Az oldal fejlesztés alatt!

Miért nélkülözhetetlen a vitamin- és ásványi anyag pótlás a kutyák egészségéhez?

Olvasási idő: kb. 7 perc.

Bizonyított tény, hogy a táplálékok vitamin és ásványi anyag tartalma évről évre csökken. A minőségromlás üteme egyre rohamosabb, napjainkra ijesztően felgyorsult. Mindeközben a tápanyaghiányoknak meghatározó oki szerepe van a betegségek kialakulásában. A tápanyaghiányok konkrét betegségeket okoznak, továbbá általában hajlamosítanak betegségek kialakulására és sok esetben rontják a legkülönfélébb betegségek gyógyulásának esélyét. (1. ábra)
drdog-kutyavitamin-tapanyaghiany-1abra
Mi volt a kezdet?

Évezredekkel ezelőtt a kutya őse az ember mellé szegődött. Ez kölcsönösen óriási előnyökkel járt. A “szelíd farkas” jelezte a veszélyt, a vadállatok közeledését; őrizte, védte a közösséget; hozzájárult a közös vadászatok sikeréhez stb. Cserébe ennivalóhoz jutott az ember közelében. Övé lehetett az, amit az ember nem evett meg, eldobott vagy hátrahagyott maga után. Akkoriban az ember gyűjtögetett, halászott és vadászott.

A kutya őse tehát lényegében ugyanazt ette, amit az ember. Az évezredek során sokat alakult, és mára egészen szorosra fűződött a kötelék az ember és kutya között. Egy fontos dolog viszont ennek köszönhetően nem változott. A kutya lényegében ma is ugyanazt eszi, amit az ember.

Hogyan változott meg a táplálkozás?

Igen ám! Csakhogy az ember táplálkozása időközben gyökeresen átalakult. Nem túlzás azt állítani, hogy a feje tetejére állt. Sőt, ez többször is megtörtént. Olyan ez már, mint az a kabát, amit annyira sokszor kifordítottak-befordítottak, hogy a végén nadrág lett belőle, de az is inkább úgy, hogy közben lecsúszott az ember bokájára. Annyira könnyű ma egészségesen táplálkozni, mint a bokára letolt nadrágban versenyt futni. Kutya legyek, ha a mai táplálkozásnak bármi köze van még ahhoz, amihez sok ezer év alatt szépen fokozatosan alkalmazkodtunk! Tehát ma már nem azt esszük, ami természetesnek és ezáltal megfelelőnek gondolható. De ez csak az egyik része a fő problémának. (2. ábra)

Nem csak arról van szó ugyanis, hogy a kutyapajtásunkkal együtt nem azt esszük, amit kéne, hanem arról is, hogy bármit is eszünk, annak a minősége valószínűleg silány. Nem is akármennyire! Mindjárt mutatom a tényeket, amire alapozom ezt az állításomat. Csak előbb nézzük meg a probléma harmadik részét!
Évezredek álltak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy hozzáidomuljunk egy természetesnek nevezhető táplálkozáshoz. De csak körülbelül 100 év telt el azóta, hogy ezt gyökeresen és végérvényesen átalakítottuk és lesilányítottuk. Tehát arra nem hagytunk magunknak időt, hogy hozzászokjunk a “modern” táplálkozás jelentette kihívásokhoz.
drdog-kutyavitamin-taplalkozasi-problemak-sarokpontjai-2abra

Bárhogyan táplálják a hűséges kutyatársat – BARF, házikoszt, előregyártott száraztáp vagy konzerv –, az abból készül, ami az embernek is táplálékforrása. Nincs egy külön, csak a kutyák számára fenntartott mezőgazdaság, állattenyésztés vagy halgazdaság, élelmiszer vagy takarmány előállító ipar. Az emberek által fel nem használt alapanyagokból készül a kutyaeledel.

Tehát a kutya nem kap sem jobbat, sem rosszabbat, mint az ember. Ez első hallásra még jónak is tűnhetne, ha nem lennének az alábbi lesújtó adatok arról, hogyan hanyatlott az élelmiszerek tápanyagsűrűsége, vitamin és ásványi anyag tartalma.

A rosszabb minőségű, hiányos táplálkozás kétségtelenül nyomot hagy a kutya egészségén. Ez csökkenti az egészségben eltöltött évek számát, betegségek korai és gyakoribb megjelenéséhez vezet, szenvedésekkel jár. Ez pedig a gazdinak nem csak lelki, hanem jelentős anyagi terhet is okoz.

Ezek után joggal vetődik fel tehát a kérdés: Szükséges a kutyának a vitamin- és ásványi anyag pótlás? Jöjjenek most a korábban megígért megdöbbentő tények.

Milyen vizsgálati eredmények támasztják alá azt a kijelentést, hogy csökken a táplálékok tápanyagsűrűsége? – nemzetközi adatok

Egy az Egyesült Királyságban készült tanulmány (Mayer, 1997) azt vizsgálta mennyit változott 20 zöldségben[1] és gyümölcsben[2] 8 ásványi anyag[3] szintje 50 év alatt, 1930–1980 között. Megállapították, hogy a vizsgált anyagok többségének mennyisége jelentősen csökkent. A legjelentősebb veszteségek közül kiemelendő, hogy a zöldségekből átlagosan elveszett a réz 81 %-a és a magnézium 35 %-a, a gyümölcsök vastartalma 32 %-kal csökkent. Néhány zöldségféle – kelbimbó, káposzta, sárgarépa, petrezselyem, retek – magnézium-tartalmának több mint fele elveszett. Néhány gyümölcs is kifejezetten sokat hanyatlott: az alma, grapefruit, sárgadinnye, és narancs vastartalma a harmadára csökkent, tehát a vastartalom 2/3-a az idő homályába veszett. (3-8. ábra)

[1] Zöldségek: cékla, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, zeller, saláta, gomba, mustár és zsázsa, hagyma, petrezselyem, paszternák, borsó, burgonya, tök, vörösbab, retek, karórépa, paradicsom, tarlórépa, vízitorma.

[2] Gyümölcsök: sárgabarack, banán, szeder, cseresznye, főzőalma, étkezési alma, szőlő, grépfrút, citrom, sárgadinnye, nektarin, narancs, passiógyümölcs, őszibarack, körte, ananász, szilva, málna, rebarbara (Magyarországon a zöldségek között tartjuk számon.), eper.

[3] Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, vas, réz, nátrium, kálium, cink és foszfor.

drdog-kutyavitamin-zoldsegek-reztartalmanak-csokkenese-7abra
drdog-kutyavitamin-zoldsegek-vastartalmanak-csokkenese-6abra

Egy szintén az Egyesült Királyságban készült tanulmány (Thomas, 2007) megállapította, hogy 1940–1991 között a húsok[1] magnéziumtartalma 15 %-kal, kalciumtartalma 29 %-kal, vastartalma 50 %-kal, réztartalma 55 %-kal csökkent. A sajtoknál[2] és a tejtermékeknél drámaibb csökkenést talált. A sajtok magnéziumtartalma 26 %-kal, kalciumtartalma 15 %-kal, vastartalma 53 %-kal, réztartalma 91 %-kal csökkent. A tejtermékek vastartalma 83 %-kal, réztartalma 97 %-kal csökkent. (9. ábra)

[1] Húsok: marha-, sertés-, csirke-, kacsa-, liba-, fácán-, nyúl-, pulyka- és szarvashús.

[2] Sajtok: camembert, cheddar, danish, edam, gouda, parmezán, stilton és ömlesztett sajtok.

drdog-kutyavitamin-tejtermekek-asvanyianyag-tartalmanak-csokkenese-9abra

Egy másik tanulmány az Egyesült Királyságban (Mayer et al., 2022) 1940–2019 között a foszfor kivételével minden ásványi anyag tekintetében csökkenést állapított meg. A zöldségekben és a gyümölcsökben a vizsgált 80 éves időszak alatt összességében a legnagyobb mértékben a nátrium 52%-kal, a vas 50%-kal, a réz 49%-kal és a magnézium tartalom 10%-kal csökkent. (10. ábra)

drdog-kutyavitamin-zoldsegek-gyumolcsok-asvanyianyag-tartalmanak-csokkenese-10abra
Hazai adatok

 Magyarországon (Márai, 2013) hasonló mértékben megrázó mérési eredmények láttak napvilágot az 1962–2005 között történt változásokról.

A kalciumtartalom a paradicsomban 82 %-kal, a zöldpaprikában 55 %-kal, a fejessalátában 15 %-kal, a spenótban 11 %-kal, a kukoricában 64 %-kal, a sárgarépában 36 %-kal csökkent.

A vastartalom a burgonyában 95 %-kal, a répafélékben 97 %-kal, a kukoricában 81 %-kal csökkent. (11-14. ábra)

A B3-vitamin-tartalom a tojásban 96 %-kal, a tehéntejben 94 %-kal, a zabban 91 %-kal csökkent.

A B6-vitamin a búzában 32 %-kal, a kukoricában 97 %-kal csökkent.

A folsavtartalom a kukoricában 70 %-kal csökkent. (15-16. ábra)

drdog-kutyavitamin-novenyek-kalciumtartalma-11abra
drdog-kutyavitamin-novenyek-kalcium-es-vastartalom-csokkenese-12-13-abra
drdog-kutyavitamin-novenyek-vastartalma-14abra
drdog-kutyavitamin-elelmiszerek-vitamincsokkenese-15abra
drdog-kutyavitamin-elelmiszerek-vitamincsokkenese-16abra
Túl az Óperencián…

Az Egyesült Államokban (Jack, 2005) 12 véletlenszerűen kiválasztott népszerű kerti zöldségben[1] az alábbi átlagos csökkenést mutatták ki 1975–1997 között: kalcium -26,5 %; vas -36,1 %; A-vitamin -21,4 %; C-vitamin -29,9 %. De olyan szélsőségek szerepelnek az adatok között, mint hogy a vízitorma elvesztette vastartalmának 88,2 %-át, a jégcsapretekből és a hagymából teljesen elveszett az A-vitamin.

[1] Zöldségek: brokkoli, a káposzta, a sárgarépa, a karfiol, collard greens (kelkáposzta-féleség), jégcsapretek, kelkáposzta, szareptai mustár, hagyma, petrezselyem, fehérrépa, vízitorma.

A kutató a gyümölcsökben[2] bekövetkezett változásokat is vizsgálta 1975–2001 között. Az átlagos kalciumtartalom 28,9 %-kal, a vastartalom 16,4 %-kal, a foszfortartalom 23,9 %-kal, az A-vitamin-tartalom 16,4 %-kal, a C-vitamin-tartalom 1,9 %-kal csökkent. A kalcium a legjobban a mandarinban csökkent 65 %-kal, a vas a legjobban a grapefruitban csökkent 85 %-kal, az A-vitamin a legjobban a grapefruitban csökkent 87,5 %-kal, a C-vitamin a legjobban a cseresznyében csökkent 30 %-kal.

Kulcsadatok, amiket vigyél magaddal:

  • A tápanyaghiányok
        - betegséget okoznak,
        - hajlamosítanak betegségekre és
        - rontják a gyógyulás esélyét.
  • A kutya az ősidőkben azt ette, amit az ember.
  • Az ember táplálkozása mára silány és hiányos lett.
  • A kutya most is azt eszi, amit az ember.
  • Az eledelből hiányoznak az egészséghez szükséges tápanyagok.
  • Gondos vitamin- és ásványi anyag pótlásra van szükség.

A fenti adatok tükrében talán nem túlzás azt állítani, hogy csak azokban az országokban nem találtak csökkenő tápanyagsűrűséget, ahol nem végeztek méréseket. Ez annyira vigasztaló, mint éhes ebnek egy csodálatos fénykép a sült csirkéről.

Ezekkel a zöldségekkel, gyümölcsökkel és állati eredetű termékekkel táplálkozik ma az ember és vele együtt a leghűségesebb társa, a kutya is.

A kérdés: “Nélkülözhetetlen a kutyának a vitamin- és ásványi anyag pótlás?” megválaszolásában a rendelkezésünkre álló adatok egyértelműen irányt mutatnak. A kutya egészségéhez elengedhetetlen a vitaminok, ásványi anyagok és egyéb esszenciális tápanyagok pótlása. Az előrelátó, gondos és rendszeres pótlás nélkül nem lehet azt kijelenteni, hogy mindent megtettünk a társállatunk egészségéért.

Te milyen lépéseket teszel azért, hogy a kutyád egészséges maradjon?

Budapest, 2025. január 22.

Dr. Lenkei György

Ha tetszett, amit olvastál,

Irodalom:

Mayer, A.-M. 1997 Historical changes in the mineral content of fruits and vegetables Brit. Food J. 99 207 211

Thomas, D. The mineral depletion of foods available to us as a nation (1940–2002) – A Review of the 6th Edition of McCance and Widdowson. Nutr. Health 2007, 19, 21–55.

Mayer, A.M.B.; Trenchard, L.; Rayns, F. Historical changes in the mineral content of fruit and vegetables in the UK from 1940 to 2019: A concern for human nutrition and agriculture. Int. J. Food Sci. Nutr. 2022, 73, 315–326.

Márai Géza (2013): „A vidék megújítása és a termőföld minősége”. Hitel, 2013/2, 137.

Jack, A. America’s Vanishing Nutrients: Decline in Fruit and Vegetable Quality, Poses Serious Health and Environmental Risks; America’s Vanishing Nutrients: Becket, MA, USA, 2005; pp. 1–16.

[1] Gyümölcsök: alma, sárgabarack, banán, cseresznye, grapefruit, citrom, narancs, őszibarack, ananász, eper, mandarin és görögdinnye.

Vásárlóink véleménye

Im la dolut imetur
Qui ute moluptat alibus.
Ferum ist aborpossi nim
quatem aceperum fugit
autes venis doluptam
voloria aceatur, sed
magnimetur? Id maionec
temquo omnimet aciur
ressi coria consequ idebit
exceprem et essequia
nihilla boribus andionem
Im la dolut imetur
Qui ute moluptat alibus.
Ferum ist aborpossi nim
quatem aceperum fugit
autes venis doluptam
voloria aceatur, sed
magnimetur? Id maionec
temquo omnimet aciur
ressi coria consequ idebit
exceprem et essequia
nihilla boribus andionem
Im la dolut imetur
Qui ute moluptat alibus.
Ferum ist aborpossi nim
quatem aceperum fugit
autes venis doluptam
voloria aceatur, sed
magnimetur? Id maionec
temquo omnimet aciur
ressi coria consequ idebit
exceprem et essequia
nihilla boribus andionem

Hogy ne maradj le semmiről,

Kövess minket!

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (továbbiakban: Szjt.) 1. § (1) bekezdése értelmében a weboldal szerzői műnek minősül, így annak minden része szerzői jogi védelem alatt áll. Az Szjt. 16. § (1) bekezdése alapján tilos a weboldalon található grafikai és szoftveres megoldások, számítógépi programalkotások engedély nélküli felhasználása, illetve bármely olyan alkalmazás használata, amellyel a weboldal, vagy annak bármely része módosítható. A weboldalról és annak adatbázisából bármilyen anyagot átvenni a jogtulajdonos írásos hozzájárulása esetén is csak a weboldalra való hivatkozással, forrás feltüntetésével lehet. A jogtulajdonos: DrDogvitamin.hu Kft.

Hírlevél